Blog

 

ÖFKE VE KONTROLÜ MÜMKÜN MÜDÜR?

 

Öfke, engellemelere,tehditlere ve karşılanmayan beklentilere karşı gösterilen duygusal bir tepkidir. Her ne kadar günümüzde kötü bir duygu olarak gösterilip aşırı telaficilik oynanmaya çalışılsa da insanı bir duygu olup bir haz kaynağıdır aslında. Çünkü öfke kontrollü yaşandığında hayati konularda, haksızlık,taciz,çocuk ihmal ve istismarlarda ve olumsuz engellenmelere karşı olumlu bir tepki mekanizmasıdır.

Peki öfkelenince beynimizde ve vücudumuzda neler olur?

Beynimizde limbik sistem olarak adlandırılan amigdala bölümünde ilkel duygular bulunur. Eski beyin olarak adlandırılan bu bölümde Sorumlu olduğu duygulardan biri de öfkedir. Daha evrimsel bir bölüm olan serebral korteks düşünme,planlama kısacası daha mantıklı çalışan bölümdür. Öfke anında amigdala serebral korteksi ele geçirerek adrenalin salgılanır ve ilkel bir dürtü olan saldırganlık doğarak “kaç ya da savaş” yanıtı verir.  Vücudumuza yansıması ise ani patlama, kalp çarpıntısı,terleme,titreme,vücut ısısında artış görülür.

                     

Öfkenin sebepleri her zaman aynı olmayabilir bazen biyolojik sebepler de öfke patlamalarına sebebiyet verebilir. Depresyon,sınır kişilik bozuklukları,antisosyal kişilikler,epilepsi hastaları , beynin ön lobunda yer alan preforontal kortekste fiziksel travmalar,iltihaplar da öfke patlamalarına sebebiyet verebilir. Eğer ani,uzun süreli ve anormal öfke duygusuna sahipseniz, gözünüz kararıp bir anda açtığınızda ne olduğunu hatırlamıyorsanız en yakın zamanda bir psikiyatri doktoruna başvurmanızı tavsiye ederim.

Öfke Kontrolü mümkün müdür ve nasıl olur?

Öncelikle öfkelendiğinizi kabul etmeniz gerekiyor. Çünkü genellikle öfke sabır adı altında baskılanmaya çalışılan ve olumsuz olup dışarıya vurulmaması gereken bir duygu olarak toplumumuzda kabul görülebiliyor. Aksi taktirde önünüze yıkıcı patlamalar şeklinde çıkması kaçınılmazdır. Bu öfke duygunuzu sağlıksız bir şekilde yönettiğinizi gösterir. Öfke ne aşırı pasif ne de aşırı aktif edilebilecek bir duygudur.  Öfkelenince beynimizde hangi bölümlerin kimyasının değiştiğinden bahsetmiştik. Serebral korteksi yani daha düşünmeye, mantıklı hareket etmeye yarayan bölümü aktife edecek öfkeyi tanıma ve kendini tanıma becerileri kazandırmaya yönelik ödevler verilebilir. Neye öfkelendiğinize dair kime ve neye öfkelendiğinize dair listeleme yapabilirsiniz. Unutmayın öfke kötü bir his değildir. Öfkelendiğiniz anda çevrenizi bilgilendirip o anda biraz uzaklaşıp sizi rahatlatan cümle ve şarkılarla bunu kontrol altına alabilirsiniz. Öfkelerin önemli bir bölümünde genellikle çocukluk çağında yaşadığımız travmalar yatmaktadır. O dönemlerden kalma yetersizlik,değersizlik,suçluluk düşünceler öfke kontrolü çözümlenmesinde önemli konulardır. Bu yüzden öncelikle kesin bir kontrol için özellikle psikolojik destek öneriyorum. Öfkenin altında yatan sebepleri bir profesyonel yoluyla daha rahat çözümleyip, aşabilirsiniz.

Uygun fiyatlı psikolojik destek için mail veya telefon yoluyla ulaşabilirsiniz.

UNUTMAYIN! ÖFKENİZİN KÖLESİ OLMAYIN.